Jdi na obsah Jdi na menu

Extáze

Extáze 

Extáze (chemicky 3,4-methylendioxy-N-methylamfetamin, zkráceně MDMA) patří mezi uměle připravené drogy podávané obvykle ve formě pilulek či tobolek. Patří mezi amfetaminy. Účinky se přirovnávají ke kombinaci mírných halucinogenů a amfetaminů. Má totiž značné stimulační účinky, díky čemuž je konzument schopen zvýšené fyzické aktivity, aniž by adekvátně pociťoval únavu. To však může vést až ke kolapsu organismu následkem fyzického vyčerpání. Mírné psychedelické účinky se projevují především v nárůstu empatie, příjemných pocitů a laskavosti.

Ve slangové mluvě bývá označována názvy jako éčko, molly, koulepilule či koláčbobuleboule či smajlík.

Účinky

Extáze zvyšuje hladiny hned několika neuropřenašečů: serotonin (který má vliv na náladu a chování krevních cév), dopamin (který ovládá pohyb a nálady) a noradrenalin (který reguluje mj. krevní tlak). Účinky se dostavují obvykle po 30 až 90 minutách, v závislosti na tělesné stavbě jedince, a trvají 3 až 6 hodin. Způsobuje dobrou náladu a veselost, citové pouto k přátelům i k cizím osobám, zvyšuje sebejistotu a impulzivní chování, které někdy vede i k náhodnému sexu. Osoby pod vlivem extáze necítí únavu a vydrží na party tancovat hodiny bez přestávky.

V nebezpečnosti je vědci řazena poměrně nízko (hodnotí se faktory psychologické závislosti a negativních sociálních dopadů), například i alkohol je v této tabulce na vyšší příčce.Droga přesto má řadu nepříjemných vedlejších účinků. Často se dostavuje strnulost čelistí, svalová strnulost, někdy nevolnost, nadměrné pocenítřes, chlad, halucinace a rozostřené vidění. Silné pocení a přehřátost vede někdy až k nadměrné konzumaci vody. Řada účinků se dostavuje ve chvíli, kdy droga přestává účinkovat, a může přetrvávat poměrně dlouho. Přirovnává se k silné kocovině. U lidí, kteří extázi užívali opakovaně, se trvale narušuje rovnováha serotoninového metabolismu v mozku. Mohou se objevovat deprese, ztráta paměti, impulzivní chování a návaly paniky. MDMA je prokázanou neurotoxickou látkou, tzn. poškozuje nervové buňky. Velmi fatální může být i jediná dávka pro osoby s nedostatečností pro enzym P450-246.Dlouhodobé časté užívání může vyústit v toxickou psychózu; pravidelní uživatelé MDMA také častěji sahají po silnějších stimulantech (pervitinukokainu), což je vcelku logický důsledek vyčerpání synapsí, na kterých MDMA účinkuje.

Extáze nevyvolává fyzickou závislost.

Opatření při užívání extáze

Je důležité dodržovat několik pravidel při jejím užívání:

  • Častým pitím se dá předejít dehydrataci organismu a následnému selhání – člověk totiž při užití extáze žízeň nepociťuje.[4] Proto pijte, i když nemáte žízeň. Pozor, při vypití mnoha litrů hypertonické tekutiny dojde k rozvratu iontového hospodářství organismu a může dojít ke kolapsovým stavům, proto se nedoporučuje pít minerálku nebo iontové nápoje – vhodná je obyčejná voda. Důležité je také pít s mírou, neboť lidské tělo pod vlivem této drogy likviduje sůl mnohem pomaleji, a tak může být i přílišné pití nebezpečné.
  • Oproti ostatním drogám ve své skupině je extáze látka s mírným průběhem (halucinace, atd.), přesto není od věci mít s sebou někoho v normálním stavu.
  • Kombinace extáze s jinými drogami jako alkoholpervitin či LSD zvyšuje pravděpodobnost nežádoucích účinků. MDMA se ale někdy už při výrobě kombinuje s jinými látkami pro dosažení silnějšího efektu.extaze.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZDROJ-WIKIPEDIE